Ogłoszenia:

Tworzenie własnej Solianki

img
gru
17

Solianka… Można ją kochać albo nienawidzić, jednak czy kiedykolwiek próbowałeś wsadzić sobie tego moda w… usta i posmakować?

Zbudowanie Solianki mimo jej znanego…. skomplikowania jest o dziwo bardzo proste i nie wymaga dużo kompilowania w silniku czy edycji plików… Przepraszam, miałem na myśli gotowania.

Jest oczywiście wiele wersji solianki, tak samo jak moda, jednak my się skupimy na chyba tej najbardziej znanej i prostej, idealnej na te trudne dni gdy żona… Znaczy się Zona zdołuje nas swoimi anomaliami i zapiliśmy trochę ze złości co skończyło się kacem na drugi dzień.

Solianka nie jest wybitnym arcydziełem kulinarnym, jest to typowo rosyjska zupa na typowo rosyjskie problemy. Słono – kwaśna w smaku, rozgrzewająca zmęczone piciem flaki, jednym smakuje innym… nie za bardzo.

Zanim jednak będziemy mogli sprawdzić czy nasza jest godna zawitania w naszym układzie trawiennym w tych trudnych czasach, musimy przygotować kilka rzeczy.

Głównym składnikiem będzie około dwóch litrów wywaru wołowego (czyli w zasadzie tej mętnej wody którą dostajemy po dwóch godzinach gotowania kości i mięsa) razem z pokrojoną cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym. Taki wywar zazwyczaj gotuje się dosyć długo, dlatego polecam – jeśli oczywiście macie – garnek ciśnieniowy, dzięki czemu wszystko pójdzie 2x szybciej.

Gotowy wywar wlewamy do nowego garnka a następnie dodajemy 250 gramów salami posiekanego na małe kostki.

Teraz przygotowujemy patelnię, którą pokrywamy cienką warstwą oleju. Wrzucamy na nią około 100 gramów pieczarek pokrojonych w plasterki, a gdy zbrązowieją wrzucamy je do garnka. Nie zdejmując patelni z ognia dodajemy drobno posiekaną cebulę, startą na średnim oczku, jedną dużą marchewkę, łyżkę cukru i jedną puszkę pomidorów. Przykrywamy patelnię i zostawiamy chwilę na małym ogniu.

Podduszoną zawartość patelni wrzucamy do garnka, do którego również dodajemy posiekane kiszone ogórki i 100 mililitrów soku z kiszonych ogórków. Na koniec dodajemy 15 pokrojonych w plasterki oliwek i dziesięć gramów kaparów, a całość gotujemy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Pamiętajmy że podajemy naszą soliankę z plasterkami cytryny i posiekaną pietruszką!

Podobało się? Udostępnij i pomóż w ekspansji Centrum Zony!
  • img
    pracownik Odpowiedz
    gru 19, 2020 @ 0:11 am

    Panie super sprawa kiedyś w restałuracji wschodniej jadłem.Czas samemu spróbować zrobić 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *