Witam Stalkerów. Zakładam pierwszy wątek w dziale książki i oczywiście pierwsze co trzeba poruszyć to temat ulubionego autora serii takich książek z pomarańczowym trójkątem u góry i jegomościach stalkerach w centrum okładki. Sam jestem na bieżąco z polskim uniwersum Stalkera i po przeczytaniu już tych kilkunastu sztuk mogę wyłonić swoich ulubionych autorów. Chyba nikogo nie zaskoczę, ale moimi ulubionymi autorami fabrycznej zony są Michał Gołkowski i jego czworologia o Miszy, a drugim jest Wiktor Noczkin, który to stworzył świetną historię o stalkerze Ślepym. Ktoś powie czemu tych, a nie innych? A temu, że Gołkowski świetnie potrafi tworzyć wyróżniających się bohaterów na tle innych. Jego bohaterowie potrafią super opisywać otaczającą ich rzeczywistość, Misza mówi mi to co teraz widzi, czuje, po czym stąpa i wyraża swoją aktualną opinię. Dosłownie kocham to! Wiktor Noczkin to też super autor, jego cenię za totalny klimat. Zona Czarnobylska dosłownie wylewa się ze stron, a Ślepy to człek stalker i detektyw w jednym. 😉 To tyle mojej najlepszej dwójki, teraz czekam na Więzy Zony Romana Kulikowa, ale premiera chyba została przesunięta, może to dobrze bo okładka mi średnio podchodzi. Trochę odbiega od całej reszty, może się namyślą i zmienią?